Jedna partia popularnej przyprawy od znanego producenta zanieczyszczona. GIS wydał ostrzeżenie.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej partii majeranku.
- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - napisano w komunikacie.
Prymat sp. z o. o., producent przyprawy objętej komunikatem, poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.
- Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie - dodano.
- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - informuje GIS.
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
Data minimalnej trwałości: 07.2026
Numer partii: L1400164
Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz